5 laboratuvarda eğitim verilecek, akademik araştırma ve çalışmalar yürütülecek
İstanbul Atlas Üniversitesi İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi bünyesinde açılan Psikoloji Laboratuvarı, Psikoloji eğitimi gören öğrencilerin alanlarında tam donanımlı şekilde yetişmelerine imkân sağlayacak şekilde tasarlandı. Lisans, yüksek lisans ve doktora düzeyindeki öğrencilerin laboratuvardan yararlanarak eğitimlerini eksiksiz bir şekilde tamamlamasına destek olunmasının yanı sıra laboratuvarda psikoloji alanında akademik çalışma ve araştırmaların yürütülmesi hedefleniyor. 90 metrekarelik laboratuvarda psikoloji alanında önemli çalışmaları ve katkıları bulunan bilim insanlarının adının verildiği 5 ayrı laboratuvar, bir seminer ve bir arşiv odası yer alıyor.
İstanbul Atlas Üniversitesi Psikoloji Laboratuvarı düzenlenen bir törenle açıldı. İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi bünyesinde çalışmalar yürütülecek laboratuvarda lisans ve yüksek lisans öğrencilerine ders verilecek ayrıca bilimsel araştırmalar ve akademik çalışmalar yürütülecek.
90 metrekare alanda bulunan laboratuvarın psikoloji eğitiminin gerektirdiği donanımlara sahip olduğunu belirten İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ayşe Ayçiçeği Dinn, laboratuvarda 5 ayrı bölüm, bir seminer ve bir arşiv odasının yer aldığını söyledi.
Psikoloji eğitimi verilecek ve akademik çalışmalar yürütülecek
Psikoloji Laboratuvarı’nın psikoloji öğrencilerinin akademik eğitimlerinde ihtiyaç duyduğu donatılara sahip olduğunu belirten Prof. Dr. Dinn, “Fakültemizde Türkçe ve İngilizce olmak üzere iki lisans, bir yüksek lisans ve bir doktora programımızda 500 öğrencimiz bulunmaktadır. 5 zorunlu ve 8 seçmeli olmak üzere 13 ders verilmektedir. Bu derslerde laboratuvara ihtiyaç bulunmaktadır. Psikoloji eğitimi gören öğrencilerimiz laboratuvarımızın son teknoloji ile donatılan imkanları sayesinde lisans eğitimlerini alandaki son gelişmeleri takip ederek yapacak ve geleceğe tam donanımlı olarak hazırlanacaklar. Laboratuvarlarımızda öğrencilerimiz ve akademisyenlerimiz akademik çalışma ve araştırmalarını da yürütecek. Ayrıca FEDEK (Fen, Edebiyat, Fen-Edebiyat, Dil ve Tarih-Coğrafya Fakülteleri Öğretim Programları Değerlendirme ve Akreditasyon Derneği) ve TPD (Türk Psikologlar Derneği) tarafından akredite olmak için laboratuvar önemli bir gereksinimdir” diye konuştu.
Bilim insanlarının isimleri laboratuvarda yaşatılacak
Üniversite olarak amfi ve laboratuvarlara bilim dünyasına önemli katkıları olan bilim insanlarının isimlerinin verildiğini belirten Prof. Dr. Ayşe Ayçiçeği Dinn, bu geleneği sürdürmek için psikoloji laboratuvarı içerisinde yer alan bölümlere psikoloji alanında önemli çalışmaları bulunan bilim insanlarının adının verildiğini söyledi.
Wundt Laboratuvarı: Almanya’da 1876 yılında Leipzig Üniversitesi’nde kurduğu psikoloji laboratuvarı ile psikolojinin bilim dalı olarak doğmasına ön ayak olan Wilhelm Wundt’un isminin verildiği Wundt Laboratuvarı, psikolojinin her alanında 6 kişiyle aynı anda çalışma yapılacak şekilde tasarlandı. Ses geçirmez özelliğe sahip deney ortamı, paravanlarla 6 kişiye kadar çıkarılabiliyor.
Ericson Gözlem Odası: Hem klinik hem gelişim psikolojisi alanında araştırmalar yapan Ericson’un adının verildiği bu laboratuvar ses geçirmez özelliği ile gözlem içeren her çalışmada kullanılabilecek. Tek taraflı cam özelliğine sahip bu aynalı Ericson Gözlem Odası, laboratuvarda gerçekleştirilen her çalışmanın kaydedilebileceği, ses komutu verilebilecek bilgisayarlara sahip bulunuyor.
Erikson Laboratuvarı: Erikson Gözlem Odası’nın hemen yanında bulunan Erikson Laboratuvarı psikolojinin her alanıyla ilgili ortam hazırlanabilecek özelliklere uygun olarak tasarlandı. Ses geçirmez oda niteliğindeki bu laboratuvar, anne-çocuk oyun ortamı, test ortamı gibi düzenlemeler oluşturulacak şekilde tasarlandı.
Penfield Laboratuvarı: Amerikalı-Kanadalı bir beyin cerrahı olan ve modern beyin cerrahisinde kullanılan teknikleri geliştiren Wilder Graves Penfield’in isminin verildiği bu laboratuvarda Transkranial doğru akım uyarımı makinesiyle araştırmalar yapılması hedefleniyor.
Luria Laboratuvarı: Nöroloji ile psikolojiyi birbirine bağlayan, orijinal nöropsikolojik testler dizisi geliştiren ve tarihteki ilk nöropsikolog olan Luria’nın isminin verildiği laboratuvarda nöropsikoloji testlerin klinik, alt klinik ve normal popülasyona uygulanacağı araştırmalar yürütülecek ve nöropsikoloji alanındaki derslerde pratik yapmak amaçlı kullanılacak.
John Dewey Seminer Odası: Cumhuriyetin ilk yıllarında Atatürk’ün daveti üzerine Türkiye’deki eğitim sistemini inceleyip, modernleşmesi için uygun tavsiyelerde bulunmak üzere ülkemize davet edilen ilk yabancı uzmanlardan biri olan Amerikalı filozof, toplum bilimci ve eğitimci John Dewey’in isminin verildiği seminer odası, projelerin yanı sıra yüksek lisans ve doktora derslerinde kullanılacak. Seminer odası ihtiyaç duyulması halinde psikodrama gibi etkinlikler yapılacak şekilde düzenlendi.
Mary Calkins Arşiv Odası: Harvard’da çalıştığı 1896 yılında doktora derecesi için tüm şartları sağlaması ve bölüm tarafından da doktora derecesi için önerilmesine rağmen Harvard yönetimi tarafından kadın olması gerekçesiyle doktora derecesi verilmesi reddedilen Mary Calkins’in adı arşive verildi. “Laboratuvarların kalbi” sayılan arşiv bölümü, önemli verilerin saklanmasının yanı sıra makale yazımından sonra dergilerin belli bir süre verilerin saklanmasını talep etmesi nedeniyle ayrı bir öneme sahiptir. Psikoloji Laboratuvarı arşivine haksızlığa uğrayan bütün kadınların anısına bilim kadını Calkins’in adı verildi. Mary Calkins, bilim dünyasında ayrı bir yere sahiptir. Calkins, Almanya’nın Leipzig kentinde Wilhelm Wundt tarafından ilk psikoloji laboratuvarının kurulmasından 12 yıl sonra 1891 yılında bir kadın tarafından kurulan ilk psikoloji laboratuvarının kurucusu ve sadece kadınların gittiği Wellesley Kolej’de ilk psikoloji laboratuvarını kuran bilim kadınıdır.
Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı
GÜNDEM
15 Eylül 2024SPOR
15 Eylül 2024GÜNDEM
15 Eylül 2024SPOR
15 Eylül 2024SPOR
15 Eylül 2024GÜNDEM
15 Eylül 2024GÜNDEM
15 Eylül 2024